Ænder på 4 måder
Ænder på 4 måder
tirsdag den 13. november 2012
Jeg elsker Mortens aften og den totalt fejlslagne hævn, vi alle fejrer i aften! Gæssene afslørede den stakkels Bisp? Lad os alle tage hævn og æde ænderne!
Andesteg stegt i ovnen i nogle timer smager bare godt. I år kom den på bordet med ovnbagte rodfrugter (gulerødder, rødbeder, pastinak - men kun fantasien sætter grænsen) og en dejlig frisk salat af rå rødkål (snittet fint), med kernerne fra granatæbler, små stykker appelsin og med appelsinsaft som dressing.
Og så står man jo tilbage med resterne af andekødet og det skal jo ikke gå til spilde.
Så jeg valgte at skære mest muligt kød fra og koge suppe på resten. I suppen kom også resterne af de ovnbagte rodfrugter samt lidt ekstra fra køleskabet (toppe fra gulerødder og porre, lidt løg-rester m.m.). Dette fik lov at koge dejlig længe. Før suppen blev serveret afkølede jeg den og fjernede fedtlaget øverst i gryden. Herefter tilsatte jeg lidt ekstra grøntsagsfond (eller risikerer man at andesmagen er for kraftig og lidt for “fed” i smagen). Suppe blev smagt til med lidt frisk ingefær og lidt chili-flager. Og så kom den ellers direkte på bordet. Her stod i forvejen fint-snittede porrer, gulerødder, selleri og friske koriander. Jeg valgte også (forsigtigt) at støde lidt nudler i min morter, der kom på bordet sammen med et fad kold andekød.
Herefter var det bare at gå i gang. Hver især vælger de grøntsager, kød eller nudler, som de ønsker og lægger i deres skål. Herefter hældes den varme suppe over og efter en kort ventetid, kan der drysser med frisk koriander og så er det bare at spise løs.
Men jeg havde stadig mere kød tilbage, så jeg besluttede at lave tortilla wraps med lidt af det. Ganske nemt med kød, der blandes med grøntsager (agurker, tomater, selleri, fennikel m.m.) og serves i små skåle. Herefter tager man en wrap og fylder den med de ting, man godt kan lide. Denne gang valgte jeg også at lave en gaucamole til og der var også en lækker italiensk Pecorino, der blev revet fint henover grøntsagerne, før wrappen blev foldet.
Det sidste andekød blev brugt til en salat. Jeg skar det i mindre stykker og lagde det på et fad. Herefter sauterede jeg gulerod, fennikel og selleri (blegselleri) på en pande i lidt olie (krydret let med lidt salt og peber). Dressingen var enkel og bestod af olie, balsamico (den mørke), salt og peber. På fadet lagde jeg nogle forskellige slags blandede salater og efter at grøntsagerne var afkølede kom også de på fadet. Dressingen serverede jeg ved siden af. Til sidst sluttede jeg af med at rive lidt Parmasan hen over saltaen. Hertil blev også serveret et lunt groft brød.
Og sådan endte så mine ænder med at strække til aftensmad i flere dage. Og jeg har endda kunne komme lidt suppe og lidt andefedt i fryseren.