Dansk efterårs “Insalata d’anatra all’aceto balsamico”
Dansk efterårs “Insalata d’anatra all’aceto balsamico”
fredag den 30. november 2012
Inspireret af en fantastisk kogebog “Curcina Italiana” af brødrene Harder lavede jeg i går denne dejlige efterårs-salat med stegt andebryst og en dressing af balsamico, olienolie, salt og peber.
I den oprindelige opskrift bruges der selleri, gulerødder og fennikel, men jeg valgte i stedet at bruge årstidens blad-beder og jordskokker. Som salat valgte jeg en smuk mørekgrøn romaine-salat, men den kan jo vælges efter udbud og årstid (og kunne også fint skiftes ud med spinat).
Først lagde jeg mit (frosne) andebryst i en pose med skiver af appelsin og lidt hele hvidløgsfed og lod det tø op i køleskabet lidt over et døgn.
Det var meningen at kødet skulle tage lide smag, men jeg ønskede samtidig ikke at appelsinsmagen skulle være alt for overvældende.
Mine jordskokker skrællede jeg (de kan også vaskes grundigt, hvis de er rigtig pæne) og lagde dem i koldt vand tilsat saften fra en appelsin samt lidt citronsaft. Dette er med til at holde dem pæne og samtidig tager de lidt smag fra frugterne. Vær dog forsigtig med at de ikke ligger for længe. Jeg lod dem engang ligge natten over i køleskabet - og det gjorde at de smagte mere af citron end jordskok.
Andebrystet stegte jeg ved høj varme på en pande med lidt ekstra andefedt fra fryseren. Skindsiden nedad først og efter ca. 10 minutter (da skindet havde taget pænt med farve) vendte jeg det og stegte det med skindsiden opad i yderligere 10 minutter.
Så hældte jeg saften fra 2 store appelsiner ved kødet og tog det var varmen. Derefter satte jeg panden til side og lod det køle af i saften fra kødet og appelsinerne.
På en anden pande stegte jeg let mine bladbeder og jordskokker (skåret i mindre tern) i en blanding af smør og olivenolie. Det er meningen at jordskokkerne skal have lidt farve, men de skal endelig også forblive sprøde og “knasende”. Jeg dryssede til sidst med lidt salt.
Så skar jeg andekødet i tern og lod det yderligere køle i egen saft. (Man kan fint bare komme det tilbage på panden, men jeg lagde det i en beholde med låg og rystede det let nogle gange, således at kødet blev dækket af saften).
I en skål kom jeg kernerne fra et granatæble, salaten og jordskokkerne med bladbederne.
Så lavede jeg en dressing af mørk, kraftig balsamico og en god olivenolie tilsat lidt salt og peber.
Tilsidst tog jeg andeternene op af saften og blandede det sammen med min salat og hældte lidt af dressingen over.
Serveret med godt groft brød.
I den oprindelige opskrift bruges der ikke granatæble, men jeg synes at det pynter vældig med den røde farve og at smagen klæder anden særdeles godt.