Blomme-chutney
Blomme-chutney
lørdag den 27. august 2016
Min nabo har et blommetræ og et gavmildt hjerte. Denne kombination nyder jeg godt af i sensommeren, når træet fyldes med de lilla frugter, der smager forbløffende frisk og sødmefyldt. Men efter et par dage begynder de stakkels plukkede blommer at forgå. I år havde jeg lyst til en god blommechutney, der i de lange mørke eftersårsmåneder kan minde mig om smagen af sommer og blommer.
Chutney er en god “oprydnings”-ret, da det ikke er så bydende nødvendigt at man følger opskriften til punkt og prikke. Der er derfor rigelig med plads til at improvisere og bruge lidt af hvert fra frugtkurv samt skuffer og skabe.
Jeg havde blommerne og i mit skab fandt jeg nogle tørrede tranebær, der snart skulle bruges. Dem brugte jeg sammen med rosinerne og så erstattede jeg sukkeret med lidt brunt farin, der var blevet hårdt og lidt “klumpet”. Der kan ligeså fint bruges rørsukker eller andre søde sager. En rest honning kan også kommes i, men jeg foretrækker nu at bruge honning i min the i stedet for i maden.
Opskriften:
1.Fjern stenene fra blommerne og kom den i en gryde. Jeg havde mange blommer og endte med ca. 1 kg.
2.Hak nogle løg og kom op til blommerne. Jeg brugte 3 rødløg og 1 skarlotteløg. De almindelige løg kan fint bruges også, men jeg foretrækker løg med meget smag til chutney.
3.Til løg og blommer tilsatte jeg 1 fintsnittet chili, en lille håndfuld fintsnittet frisk ingefær (kan også rives, hvis man ønsker en finere konsistens), 200 g tørrede tranebær, 200 g rosiner, 2 hele kanelstænger (kasseres inden fortæring) og 3 dl. hvidvinseddike samt 2 dl. æblecidereddike
Herefter bragte jeg stille og roligt grydens indhold i kog og lod det simre i ca. 2 timer, indtil blommerne var næsten kogt ud og løgene kogt “gennemsigtige”. Det er ikke så vigtigt at måle op til chutney - og som sagt kan alt bruges. Har du en pære eller en mango, så kan det fint erstatte eller supplere blommerne. Og skulle du foretække lidt mildere chutney, så kan du tage frøene ud af din chili eller bruge lidt mindre af den.
Da chutneyen var færdig, kom jeg den på rengjorte og skoldede glas og satte direkte i køleskabet for at køle ned. Jeg vælger ikke at bruge atamon eller andre konserveringsmidler - og er du nervøs for at den ikke kan holde sig, kan du blot gøre som jeg: Vise gavmildhed over for nabo og kollegaer og dele ud af din hjemmelavede blommechutney. Så skal den nok blive spist.
Tip:
Den smager forrygende sammen med Ristaffel med kylling og karry >>